Zo gebruik je een Kamado voor het eerst

Zo gebruik je een Kamado voor het eerst

Net een nieuwe Kamado gekocht? Dan kun je waarschijnlijk wachten om er direct een mooi stuk vlees op te maken. Maar, pas op! Een Kamado is geen normale barbecue die je simpelweg aansteekt. Een Kamado móet je inbranden. Lees verder en ontdek hoe je jouw Kamado voorbereidt op jarenlang plezier!

Samengevat: het inbranden van je Kamado is een cruciale stap om het keramiek te versterken en eventuele chemische stoffen en vocht te verwijderen. De eerste keer bouw je de temperatuur dus geleidelijk op tot 90°C. Laat de Kamado daarna helemaal afkoelen. Dit proces herhaal je nog een keer tot 180°C en tot slot 300°C. 

Sla je dit proces over? Dan beschadig je jouw Kamado misschien per ongeluk. Of erger. Het keramiek barst! Naast inbranden kun je nog veel meer doen om jouw Kamado zo lang mogelijk goed te houden. 

Brandt de Kamado in

Stap 1: langzaam opwarmen tot 90°C

De eerste stap bij het inbranden van je Kamado is het langzaam opwarmen tot een temperatuur van ongeveer 90°C (200°F). Dit helpt de keramiek uit te harden en eventuele vocht en chemische stoffen te verdampen. Laat je Kamado volledig afkoelen voor je naar stap 2 gaat.

Tijdens deze fase hoef je overigens niet te gaan zitten wachten. Bereid bijvoorbeeld een sappige pulled pork of een gerookte zalmfilet. Het langzame garen bij lage temperatuur zorgt ervoor dat de smaken volledig in het vlees trekken en je een perfecte rooksmaak krijgt. Nog lekkerder wordt het met het lekkerste rookhout van Pitmaster.

Stap 2: verhoog de temperatuur tot 180°C 

De tweede keer dat je jouw Kamado gebruikt verhoog je de temperatuur tot ongeveer 180°C (350°F). Hiermee versterk je de keramiek verder en bereid je je Kamado voor op hogere temperaturen. Laat je Kamado weer volledig afkoelen.

In deze fase is de temperatuur al flink hoger en kun je bijvoorbeeld heerlijke hamburgers grillen of knapperige groenten roosteren. 

Stap 3: aansteken tot 300°C

Tijd voor ronde 3: Dan kun je de Kamado opstoken tot een temperatuur van ongeveer 300°C (570°F). Tijdens deze laatste stap hard de keramiek volledig uit en is hij voor hogere temperaturen. 

Een perfecte gelegenheid om een pizzafeestje te houden! Met de intense hitte van de Kamado bereid je in enkele minuten heerlijke pizza's met knapperige korsten en sappige toppings. De hoge temperaturen in combinatie met een pizzasteen zorgen voor een klassieke steenoven-ervaring in je eigen achtertuin. 

De Kamado Aansteken en Gebruiken

Steek je barbecue nooit aan met brandbare vloeistoffen of briketten, maar gebruik alleen houtskool. Maak het makkelijk voor jezelf door aanmaakwokkels en een hete lucht aansteker te gebruiken.

Bij het grillen op hoge temperaturen moet je voorzichtig zijn met het afsluiten van de zuurstoftoevoer om steekvlammen te voorkomen. Open de ventilatieopeningen boven- en onderin en wacht 10 seconden voordat je de deksel opent. Til de deksel eerst gedurende 5 seconden een paar centimeter op voordat je hem helemaal opent.

Met deze tips ben je klaar om optimaal te genieten van je Kamado en heerlijke maaltijden te bereiden. De mogelijkheden zijn eindeloos!

1 reactie

Wat een fijn bedrijf is mybbqshop!
De eenen dag besteld en de volgende dag kon hij mee op de route.
Werdt keurig achterom in mijn tuin afgeleverd, met de tip om het blog op hun website te raadplegen voor het inbranden, tips en trucs en recepten.

Koos

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.